Hieronder worden veel voorkomende vragen beantwoord over voetverzorging. De vragen en antwoorden zijn gesorteerd per categorie.

Voetproblemen

Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als deze heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.

Om infecties te voorkomen kun je het gebied rondom de blaar met sterilon ontsmetten. Vervolgens maak je aan de onderkant en bovenkant van de blaar een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde(sterilon) naald, en druk je het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg er voor dat al het vocht er uit gaat. Het losse stuk huid kun je beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Plak de blaar strak af met een pleister (zonder gaas). Meestal kun je dan gewoon weer verder lopen.

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:

  1. Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.
  2. Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
  3. Draag altijd sokken of kousen, liefst zonder naden, zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
  4. Houd je voeten droog. Als je veel loopt neem extra sokken mee om eventueel tussentijds te wisselen.

Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

Zwemmerseczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzingen in acht om zo snel mogelijk van zwemmers eczeem af te komen:

  1. Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een neutrale pH waarde.
  2. Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.
  3. Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.
  4. Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen.
  5. Draag schoenen die ventileren.
  6. Gebruik zo nodig een schimmeldodende voetcrème.

Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.
Wanneer je last hebt van wintertenen kun je het beste:

  1. Blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer je hiervoor gevoelig bent!).
  2. Vooral geen hete kruik of andere warmtebron gebruiken.
  3. Afwisselend warme en koude voetbaden nemen; afsluiten met koud.
  4. Warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken!).
  5. Een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.

‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door afvalstoffen van bacteriën. Door producten te gebruiken die het zweten tegengaan kun je van je zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips:

  1. Verwissel regelmatig (dagelijks) je sokken.
  2. Wissel om de dag van schoenen.
  3. Maak je voeten iedere dag goed schoon. Ook tussen de tenen!
  4. Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.

Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer kan ontstaan. Je kunt het beste naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. De arts kan je ook medicatie geven om van de zweer af te komen.

Wanneer je ingroeiende teennagels hebt, kun je een afspraak maken bij een medisch pedicure. Er zijn diverse manieren om ingroei van de nagels te voorkomen en/of te corrigeren. Hierbij kun je denken aan het drukvrij leggen van de nagel, een nagelbeugel of correctie met geltechniek.  Ook kan zij bepalen of zij de ingegroeiende nagel kan behandelen of dat je beter de huisarts kunt raadplegen. Ingroeiende nagels komt vaak door het onjuist knippen.

De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is te verhelpen door middel van een voetencrème tegen voetschimmel in combinatie met een antischimmelspray voor de schoenen óf medicatie. Voor het laatste raadpleeg je huisarts. Laat je dit onbehandeld dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.

Schoenen

Ja, wanneer je veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor niet alleen je voeten, maar ook voor je knieën en rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in je kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van je voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! We raden je daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met ‘platte’ schoenen.

Je kunt het best  ’s middags je schoenen gaan kopen. Je voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer je pas ’s middags je schoenen past en koopt weet je daardoor zeker dat je niet te kleine schoenen koopt. Wanneer je de schoenen past moet je de schoenen aan beide voeten passen. Je voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.

Sporten

De meeste specialisten geven aan dat je na 500-1000 kilometer je sportschoenen het best kunt vervangen. De algemene stelregel hierbij is 1x per jaar schoenen vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om de knieën te ontlasten.

Dit is erg afhankelijk van wat voor sport je uitoefent.

  1. Bij sporten waarbij je veel korte maar heftige bewegingen maakt (bijvoorbeeld aerobics of streetdance) is het van belang dat de schoen een goede schokopvang heeft. Daarnaast moet de schoen bij de tenen genoeg ruimte geven om de tenen goed te bewegen zonder dat de nagels en de tenen de schoen steeds raken.
  2. Bij groepssporten waarbij je veel rent en springt (zoals basketbal en handbal) is enkel-ondersteuning heel belangrijk. Zorg dan voor een schoen die tot boven de enkel komt.
  3. Daarnaast zijn er nog veel sporten die echt een eigen schoen hebben, zoals wandelschoenen, wielrenschoenen, etc. Zorg ervoor dat je deze schoenen bij een specialist koopt. Deze kan je het goede advies geven.

Jazeker, wandelen is goed voor je gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor je voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kun je voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:

  1. Houdt je voeten schoon en droog tijdens het lopen.
  2. Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op je voeten.
  3. Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) dan is er altijd iemand in de buurt die je kan helpen.
  4. Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer je dit recht doet komt er een te grote spanning op je tenen, enkels en kuiten te staan.

Voor kinderen is het uiterlijk van een schoen vaak belangrijker dan hoe de schoen zit. Ga daarom naar een specialist die hier doorheen kan kijken. Hij/zij kan door het opmeten van de voeten en door het voelen bij het passen inschatten of een schoen goed zit.

Kinderen onder 10 jaar kunnen het best algemene sportschoenen dragen. Wanneer je kind ouder is dan 10, dan kun je het best op zoek gaan naar schoenen die geschikt zijn voor de desbetreffende sport.

Voetverzorging

Je kunt je nagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat je ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen.